lördag 9 augusti 2014

Skorpor

Jag har bakat många satser skorpor under sommaren. Det är ju perfekt att ta med på semester, till sommarstugan eller dyl, eller att ta med som gå bort present. Det är ju så gott. Jag brukar utgå från ett recept som jag tycker är bra, sen varierar jag det på olika sätt. Här på bilden har jag bakat chokladskorpor med valnötter och kardemummaskorpor med mandlar. När jag gjorde kardemumma skorporna bakade jag efter Leilas recept och när jag gjorde chokladskorporna bytte jag ut en del av mjölet mot kakao, mandlarna mot valnötter och tog bort kardemumman och bittermandeln. Jag gjorde även kokos och chokladskorpor av detta recept. Då la jag till ca 1 dl kokos, tog bort kardmumman och bytte ut mandel och bittermandel mot hackad mörk choklad. Det är nog de godaste skorporna som jag ätit. Jag älskar kombinationen av kokos och choklad. 


Leilas kardemummaskorpor
1 tsk kardemummakärnor
100g smör
1 dl socker
½ dl råsocker
1 vaniljstång
2 ägg
1dl mandlar
1 bittermandel
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver


Sätt ugnen på 175 grader
Stöt kardemumman i en mortel
Vispa smör, socker, råsocker, urskrapad vaniljstång och kardemumma krämigt
Rör ner ett ägg i taget
Hacka mandeln grovt och riv bittermandeln, blanda med mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten
Rulla degen till två längder
Grädda dem i mitten av ugnen i ca 25 min
Ta ut dem och sänk ugnen till 125 grader
Skiva längderna till ca 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten
Torka skorporna i ca 10 min tills de är helt torra. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar